MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

28 ianuarie, Ziua europenă a protecției datelor!

Anual la 28 ianuarie, comunitatea europeană serbează Ziua europeană a protecției datelor. Împuternicire ce dorește sensibilizarea și protejarea oamenilor de felul în care datele personale sunt colectate și procesate, de asemenea și protecția lor la viața personală.


Pornind de la misiunea de bază, care este apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, în activităţile sale Poliţia Naţională, vine cu acţiuni de asigurare a respectării legislației privind protecția datelor cu caracter personal, acest domeniu fiind unul important pentru noi.


Este de remarcat că, pandemia globală şi-a lăsat amprenta inclusiv pe aspectul dat, plasând activ populaţia în spaţiul on-line, fiind unul favorabil pentru noile categorii de infractori care acţionează în spaţiul cibernetic.


Astfel, pe parcursul anului 2020 angajaţii Poliţiei au înregistrat 173 de infracțiuni informatice (escrocherii, furt) săvârșite în mediul online cu utilizarea datelor personale.


Mediul online, deosebit de atractiv pentru copii, reprezintă o cale suplimentară prin care copiii pot deveni victime ale abuzului, exploatării și traficului. Astfel, pe parcursul anului precedent au fost înregistrate 41 de cazuri cu implicarea minorilor. Și anume prin ademenirea acestora în scopuri sexuale, în special prin intermediul rețelelor de socializare și aplicațiilor de mesagerie. Unde abuzatorii intră în încrederea copiilor victime în vederea obținerii imaginilor intime ale acestora sau întâlnirii în mediul real pentru comiterea abuzurilor sexuale. De asemenea prin hărțuirea sexuală online și pornografia infantilă.


Pentru prevenirea unor astfel de situații, Poliţia vine cu unele recomandări în vederea protecţiei datelor cu caracter personal și a copiilor:


- protejaţi dipozitivele electronice prin parole;


- nu divulgaţi datele personale (fie online sau offline);


- implicaţi-vă activ în viaţa copiilor, inclusiv prin informarea acestora despre riscurile la care pot fi supuşi.


Fiți informați! Nu postați și nu remiteți datele personale.

În caz de abuz online, RAPORTAȚI IMEDIAT utilizând următoarele modalități:


Telefon: 116-111 (telefonul copilului)


(022) 577-177 (Inspectoratul Național de Investigații)


Pagina web: politia.md (rubrica petiții online), siguronline.md, 12plus.md


E-mail: diii.ini@igp.gov.md (Direcția investigații infracțiuni informatice)

 

28 ianuarie 2021

Protectia datelor!