MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Grup criminal internațional specializat în trafic de ființe umane, destructurat în urma unei operațiuni moldo-italiene

 

În urma investigațiilor efectuate de către ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a INI, ai Serviciului de Informații și Securitate, procurorii Procuraturii Generale, și organele de drept a Italiei, în cooperare cu agențiile EUROJUST, EUROPOL, în componența unui grup de urmărire penală, pe parcursul anului 2021 a fost anihilată o grupare criminală specializată în trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă a femeilor din Republica Moldova în Italia.

 

Membrii grupării cetățeni ai R. Moldova cât și a Italiei, folosindu-se de vulnerabilitatea victimelor determinată de situația economică precară, prin înșelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă în calitate de „badante”, cu un salariu de 600 – 700 euro în Italia, recrutau femei din diferite localități ale R. Moldova.

 

Ajunse în țara de destinație, victimele erau întâlnite de către membrii grupării, după care erau cazate, li se ridicau pașapoartele, erau transportate la locurile de muncă din diferite localități și exploatate prin muncă, în calitate de „badante”, fără a le fi achitat salariu promis pe deplin. Victimele erau supuse violenței fizice și psihice, realizate inclusiv prin amenințarea cu răfuiala fizică și prostituarea forțată.

 

Doar în perioada ianuarie-mai a anului curent, grupul criminal a organizat 16 deplasări dintre Italia și Moldova, în pofida restricțiilor de călătorie în legătură cu situația epidemiologică din ambele state.

 

Investigațiile au fost desfășurate prin utilizarea unor măsuri speciale de investigații variate, inclusiv prin interceptare telefonică, urmărire online și GPS, cât și vizuală, care au permis acumularea bazei probatorii pentru efectuarea reținerii persoanelor bănuite de săvârșirea infracțiunilor descrise.

 

La 4 septembrie curent, organele de drept a R. Moldova, în comun cu autoritățile Italiei, concomitent au efectuat mai multe percheziții pe teritoriul R. Moldova și Italiei, urmare fiind reținuti opt membri a grupării nominalizate.

 

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate pașapoartele victimelor, contracte false de muncă (franceze, germane, poloneze), certificate de vaccinare împotriva COVID 19 false, tehnică de calcul, cu ajutorul căreia se perfectau contracte și documente false, banii dobândiți în urma activității criminale, mijloace de transport cu care au fost transportate victime.

 

În cazul în care le va fi dovedită vinovăția, persoanele riscă o pedeapsă conform legislației RM cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

 

Operațiunea comună moldo-italiană a fost reflectată și în presa locală.

 

4 septembrie 2021