MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Întrevedere de lucru a conducerii IGP cu reprezentanții Proiectului „Cross Cultures Project Association”

Pentru consolidarea eforturilor de promovare și protecție a drepturilor copiilor, în vederea prevenirii și combaterii tuturor formelor de violență, precum și reducerea victimizării copiilor, șeful adjunct al IGP, Marin Maxian a avut o întrevedere cu directorul ,,Cross Cultures Project Association” (în continuare CCPA) din Danemarca, Anders Levinsen și reprezentanții Federației Moldovenești de Fotbal, Svetlana Patraș, Coordonator proiectului CCPA/OFFS Moldova și Victor Mardari, asistentul coordonatorului CCPA/OFFS Moldova. 

 

În cadrul întrevederii au fost stabilite priorități de cooperare pe viitor, pentru extinderea activității polițienești comunitare pe întreg teritoriul țării, precum și instruirea comună a polițiștilor și antrenorilor din cluburile și școlile sportive pe domeniul de protecție a copilului și intervenția în cazul situațiilor de risc.

 

Anders Levinsen a adus sincere mulțumiri Poliției pentru deschiderea de care a dat dovadă, precum și aportul adus la implementarea acestui Program. 

 

Totodată, la inițiativa IGP s-a propus organizarea unei conferințe internaționale cu implicarea tuturor țărilor din cadrul proiectului, pentru preluarea bunelor practici și a schimbului de experiență pe domeniul vizat.

 

De asemenea, în cadrul evenimentului partenerii noștri au prezentat Politica de protecție a copilului prin sport, elaborată de UEFA și adoptată de Federația Moldovenească de Fotbal, pentru consolidarea angajamentele asumate în vederea asigurării unui mediu sigur în fotbal, o experiență pozitivă pentru toți copiii indiferent de vârstă, sex, etnie, mediu social, religie și nivelul capacităților.

 

Această Politică va sta la baza activității fiecărei școli sau club de fotbal, în vederea prevenirii tuturor riscurilor în rândul copiilor în domeniul fotbalului și realizării măsurilor corespunzătoare de intervenție.

 

Programul specialSport + Școală +Poliție” face parte din proiectul internațional Open Fun Football Schools  (Școală deschisă de fotbal distractiv) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 11 ani, prin care ne-amconsolidat eforturile comune de promovare și protecție a drepturilor fundamentale ale copilului, prevenirea criminalității juvenile, combaterea tuturor formelor de violență, neglijență, exploatare și trafic față de copii, precum și resocializarea copiilor delicvenți prin implicarea acestora în activități cultural-sportive, fiind și un instrument efectiv pentru implementarea incluziunii sociale a copiilor cu necisități speciale din țară.

 

Reiterăm că, Programul special ,,Sport+Școală+Poliție”, este parte a Proiectului ,,Open Fun Football Schools”, implementat în contextul Acordului de colaborare între IGP şi Federaţia Moldovenească de Fotbal din 2015, sub conducerea organizației neguvernamentale ,,Cross Culture Project Association” din orașul Copenhaga, Danemarca și Ambasadei Suediei la Chișinău.

 

Menționăm că, Poliția a creat un parteneriat durabil și o colaborare fructuoasă cu Federația Modovenească de Fotbal, iar la baza acestuia a stat semnarea Acodului de colaborare din mai 2015.

 

18 august 2021