MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Poliția intensifică monitorizarea respectării măsurilor de prevenire și răspândire a virusului Covid-19

 

În prezent la nivel internațional și national se atestă o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

  

În contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire a acestora pe teritoriul țării, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a emis Hotărârea nr.59 din 13 august 2021, conform căreia au fost instituite unele reguli noi de prevenire și control ale infecției COVID 19.

 

Se instituie stare de alertă la nivel național de cod portocaliu, din 13 august 2021

 

Poliția va intensifica măsurile de prevenire și răspândire a virusului, astfel în continuare este obligatoriu:

- purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public și la stațiile de așteptare, inclusiv în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice;

- respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;

- respectarea regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv;

 

Persoanele care se află în regim de autoizolare (carantină), indiferent de zona din care au sosit, pot întrerupe acest regim după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19 sau un test rapid de diagnostic Ag SARS-CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

 

Se permite accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere, etc.), evenimente în masă (festivaluri, târguri etc.), centre sportive și bazine sportive cu participarea vizitatorilor / spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, asigurând suprafaţa de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

 

În vederea evitării aglomerării transportului public, se recomandă organizarea programului de lucru de către angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.

 

Sănătatea este o prioritate pentru noi toți. Vă îndemnăm să respectați măsurile dispuse de autorități, ele sunt pentru a ne proteja și pentru a preveni răspândirea virusului!

 

Fiți responsabili, contribuiți la stoparea pandemiei COVID-19!

 

16 august 2021